Vaša korpa
recepti > Ražani hleb

Ražani hleb

RAŽANI HLEB

Raž je teža od drugih žitarica i treba je dobro žvakati kad se priprema u zrnu. Samlevena u brašno i pomešana sa pšenicom daje poseban, lako svarljiv hleb. Sledeći recept je za 2 hleba srednje veličine.

  • 5 šolja crnog pšeničnog brašna
  • ½ kašičice morske soli
  • 3 šolje ražanog brašna 
  • 4 šolje izvorske vode

Pomešajte dobro oba brašna i so. Postupno dolivajte onoliko vode koliko je potrebno da se naprave loptice od testa, sveukupno oko 4 šolje. Mesite 10 - 15 minuta oko 350 puta, dodajući povremeno po malo brašna da se spreči lepljenje testa. Podmažite uljem 2 pleha za pečenje, podelite testo na 2 dela i uobličite hleb za svaki pleh. Zarežite vrh svakog hleba. Lagano premažite hlebove uljem i pokrijte toplom krpom ili peškirom. Ostavite na toplom 8 - 12 sati da nadodje. Pecite u rerni zagrejanoj na 150 stepeni oko pola sata, a zatim podignite temperaturu na 180 stepeni i pecite sledećih četvrt sata.

Varijacije: Po želji, osnovnom receptu se može dodati 2 supene kašike susamovog ili nekog drugog nerafinisanog ulja. Za kiseli ražani hleb se dodaje ¼ šolje kvasa a smanji se količina vode do 3 šolje ili manje. Za drgačiji ukus, u testo se može staviti nekoliko semenki kima.

iz knjige «Kompletan vodič za makrobiotičko kuvanje» Evelin Kuši