Vaša korpa
recepti > Ukusni i hranjivi prelivi za salate i kuvana jela

Ukusni i hranjivi prelivi za salate i kuvana jela

TAHINI PRELIV SA TAMARIJEM

Ovaj gusti preliv se priprema lako i brzo, izuzetno je ukusan i hranjiv i veoma je zdrav!

Sastojci

  • 2 kašike tahinija od svetlog susamovog semena
  • 1 šolja hladno cedjenog maslinovog ulja
  • 2 kašike tamarija (soja sosa)
  • par kapi cedjenog limuna
  • malo bosiljka po želji

Pomešati sve sastojke u činiji dok se ne postigne glatka i ujednačena tekstura i preliv je spreman za upotrebu! Eksperimentisati sa odnosom izmedju tahinija i maslinovog ulja da ukus tahinija ne bi bio prejak. U zavisnosti od toga koliko želite da vam preliv bude slan, dodajte manje ili više tamarija. Takođe, intenzitet preliva zavisi od jela ili salate za koju se koristi. Ako želite povremeno da promenite ukus preliva, možete dodati malo sušenog bosiljka.

Preliv umešati u salatu ili kuvano jelo, a ostatak servirati u maloj činiji ili malom bokalu. Preliv se može čuvati u frižideru u zatvorenoj tegli.

 

TAHINI PRELIV SA BELIM LUKOM

 

Tahini (taan) je gusta pasta od lomljenog susamovog semena. Tahini preliv je mešavina tahinija, limunovog soka, belog luka i vode. Ovaj preliv se tradicionalno koristi kao sos uz falafel.

Kod pripreme ovog preliva treba imati u vidu da se svaki tahini razlikuje, što utiče na mere. Sastojke dodavati postepeno i pažljivo pratiti ukus i konzistenciju tokom procesa pripreme. Kada je gotov, ovaj preliv može da stoji u frižideru i do 2 nedelje u dobro zatvorenoj posudi. Ovaj preliv ne sadrži gluten, veganski je, zdrav i ukusan.


Sastojci

  • 1 šolja tahinija od svetlog susamovog semena
  • 3/4 šolje mlake vode (po potrebi i više vode)
  • 3 češnja svežeg belog luka ili 5 češnjeva prepečenog belog luka
  • 1/4 šolje sveže ceđenog limunovog soka (ili više, po ukusu)
  • 1/4 kašičice himalajske soli (ili više, po ukusu)
  • 2 kašičice naseckanog svežeg peršuna po želji

Pripema

Izmiksati u blenderu tahini, mlaku vodu, limunov sok i himalajsku so, tako da sos postane kremast i boje slonovače. Tokom miksanja, potrebno je da se gusta masa par puta odvoji od posude. Upotrebiti kašičicu sa dugom drškom da bi se razbile čvrste gromade tahinija, to će sprečiti da se tahini pasta zaglavi u noževima blendera. Nakon nekoliko minuta miksanja, sos će se pretvoriti u bogatu i glatku pastu. Ako je smesa pregusta, postepeno dodavati vodu dok se ne postigne željena gustina. Možda će biti potrebno dosta vode, u zavisnosti od gustine tahinija. Ukoliko se sos servira preko humusa ili tofua, može da ostane gust i kremast. Ako se koristi kao preliv za pite ili za falafel, bolje je da bude nešto tečniji. Probati ukus tokom pripreme i po želji dodati više limunovog soka ili himalajske soli.

Kada se postigne zadovoljavajući ukus i odgovarajuća gustina, presuti gotov sos u činiju ili u teglu. Po želji umešati sveže naseckani peršun ili po površini ukrasiti preliv svežim listićima peršuna. Uživajte!