Vaša korpa
Istrazivanja > Umeboši sirće

Umeboši sirće

Hrana, piće i lek, a pri tome tako zdravo i ukusno – umeboši sirće

Ako pripadate grupi ljubitelja zdrave hrane, pogotovo onih koji vole da isprobavaju nove ukuse, dodajući egzotične začine u hranu, onda ste zasigurno čuli i za umeboši sirće. Verovatno ste ga i isprobali. Da li vas je fascinirao njegov slan i kiseo ukus istovremeno? Možda ste jelo dodatno posolili a da prethodno niste znali da to nije trebalo da radite – dodajući umeboši sirće u jela, so vam nije potrebna. Ovaj istočnjački dodatak hrani ne samo da je jedinstven po svojoj aromi i mirisu, već je i neverovatno zdrav.

Ume-šu u orijentalnoj medicini postoji duže od dva veka

Na Istoku umeboši sirće ima naziv ume-šu i njegova upotreba je tamo višenamenska: koristi se i u tradicionalnoj medicini, ali i kao dodatak hrani. Kao prirodan proces fermentacije umeboši šljiva nastaje umeboši sirće i istog je sastava kao i umeboši šljiva. Jedna od najznačajnijih odlika ovog sirćeta jeste ta što je prebogato limunskom kiselinom, koja je u ovom slučaju znatno drugačija od one u limunu. Ovde je mnogo boljeg kvaliteta i sadrži veću količinu vitamina C. Limunska kiselina podstiče rad jetre, čime se vrši detoksikacija organizma, otklanja umor i pojačava izdržljivost.

Umeboši sirće je još veoma cenjeno jer jača i želudac i creva, koristi se kao veoma efikasan lek prilikom trovanja ili bakterijskih upala, a pri tom je i izvanredno sredstvo za čišćenje krvi. Obiluje belančevinama, kalcijumom, gvoždjem, fosforom, kalijumom, kao i vitaminima B1 i B2. Takodje, preporučuje se i u slučajevima mučnine ili morske bolesti.

Umeboši sirće se preporučuje kod sledećih zdravstvenih tegoba:

  • Za čišćenje masne jetre
  • Za detoksikaciju organizma
  • U slučajevima problema sa varenjem i želucem
  • Za zaštitu tela od dejstva slobodnih radikala (kao antioksidans)
  • Za prevenciju starenja

Umeboši sirće u kuhinji

Prilikom pripreme jela upotrebljava se kao slani začin. Najpogodniji je kao dodatak jelima od žitarica (samo nekoliko kapi podstiče metabolizam i bolju iskoristivost hranjivih materija), mahunarki, za spravljanje umaka i lekovitih napitaka. Umeboši se koristi i kao svako sirće za salate, zatim za prelive, u vidu dodatka supama i čorbama, ali i morskim algama u toku kuvanja radi omekšavanja.

U toku vrelih letnjih dana umeboši sirće je idealno kao dodatak vodi ili banča čaju. Njegovim konzumiranjem postiže se rashladjujući efekat, uz istovremenu nadoknadu minerala koji se gube prilikom znojenja.

 

Autor: Milica Tasovac