Vaša korpa
recepti > Zdrave poslastice

Zdrave poslastice

PITA OD JABUKA

Sastoci za testo:

  • 2 šolje oraha
  • 1 solja suvog grožđa

U blenderu izmešati uz dodatak malo vode da bi dobijla glatka, gusta smesa. Istanjiti na dno posude.

sastoci za nadev:

  • 1-2 jabuke sitnije iseckane(izrendane)
  • ¼ kašičice cimeta
  • 1/8 kašičice orašćića
  • ½  kašičice soka od limuna

Sve pomešati i preliti preko testa.

 

ČOKOLADNI PUDING OD PROSA

Sastojci

1 šolja prosoa
Izrendana kora od pomorandže
½ šolje iseckanog suvog voća po izboru (suvo grožđe, suve šljive, suva kajsija, suva urma)
3 supene kašike kakaoa ili mlevenog rogača
4 šolje vode

Priprema

Staviti sve sastojke, kad proključa smanjiti temperaturu i kuvati dvadesetak mimuta uz povremeno mešanje. Ako vam nije dovoljno slatko dodati pirincani ili ječmeni slad po ukusu ( 1-2 supene kašike). Sipati u činije, ohladiti u frižideru i ukrasiti iseckanim  pečenim bademom ili lešnikom.

 

POSNI BRAUNI 

sastojci:

  • 2 cele i 1/3 šolje integralnog brašna
  • 1 šolja vode
  • ½ šolje margarina
  • 2/3 šolje kakaoa
  • 2 šolje fruktoze
  • 1/5 kafene kašičice morske soli
  • 1 kafena kašičica vanile
  • 2,5 kafene kašičice praška za pecivo
  • ½ šolje seckanih oraha

PRIPREMA:

Ugrejati rernu na 180C. Podmazati pleh. Izmešati 1/3 šolje integralnog brašna sa vodom i kuvati, stalno mešajući, na srednjoj temperatuti dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Istopiti margarin pa dodati kakao. Prosejati 2 šolje integralnog brašna sa praškom za pecivo. Izmešajte fruktozu, so, vanilu sa hladnom masom od skuvanog brašna, pa dodati istopljen margarin sa kakaom. Gornju smesu dodati u brašno sa praškom za pecivo. Na kraju dodati seckane orahe. Peći u zagrejanoj rerni 20-25 minuta. Kada se ohlade iseći na trouglove ili kocke.

zdravstveni efekti

Kakao može zaštiti krvne sudove i tako sprečiti nastanak arterioskleroze i postojeću ublažiti. On je bogat izvor flavonola za koji se smatra da utiče na elastičnost krvnih sudova i vena, poboljšava  cirkulaciju. Kakao podstiče mozak na stvaranje endorfina što dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i bola, stimuliše i lučenje dopamina i serotonina (prenose informacije u mozgu) koji podižu nivo raspoloženja.

Orah je dragocen orašasti plod. Predstavljaju odličan izvor belančevina i zdravih masti. Fitnes stručnjaci i nutricionisti preporučuju njegovo konzumiranje tokom vežbanja, jer izgradjuje mišiće dajući im sve potrebne hranjive sastojke. Dobar je izvor proteina, vitamina B1, B6, i vitamina E, sadrži Q10. Brzo stvara osjećaj sitosti, dajući organizmu potrebnu energiju, a uz to poboljšava cirkulaciju i štiti srce.

***

ČOKOLADNE KUGLICE

sastojci

  • 1 šolja susama
  • ½ šolje kokosa
  • ½ šolje  rogača
  • ½ šolje kakaoa
  • 2 kašike  malteksa ( ili meda)

priprema:

U blenderu samleti seme susama (prethodno ispečenog na suvom tiganju i prohladjenog), pa ga pomešati sa ostalim sastojcima. Napraviti kuglice pa ih uvaljati u kokos.

zdravstveni efekti

Rogač deluje umirujuće na sluzokožu želuca, ublažava mučninu, uravnotežava crevnu floru.

Kokos je bogat mineralima i vitaminima A, B, C i D. Kokos jača kosti, doprinosi zdravlju kože, kose, zuba i desni.Olakša vavarenje. Usporava procese starenja organizma.

Malteks je prirodni proizvod dobijen ekstrakcijom celog zrna ječmena. Bogat je maltozom i predstavlja odličnu, zdravu zamenu za beli šećer. Deluje umirujuće na suv kašalj, olakšava iskašljavanje. Snabdeva organizam energijom i naročito je preporučljiv sportistima, deci, rekovalenscentima.

 

SIROVI ČOKOLADNI KOLAČ SA MALINOM

sastojci:

80g malina

3 kafene kašičice sirovog kakaoa

4 kafene kašičice KOKOS PUTERA „KOKONATI“

malo himalajske soli

20-30g prirodnog zaslađivača npr kokosovog šećera

 

Rastopiti malo kokosov puter, dodati maline (mogu i zamrznute) i druge sastojke. Mešati smesu dok ne postane potpuno glatka – može se koristiti blender ali nije neophodno, dovoljan je mikser. Staviti u odgovarajuću posudu i rashladiti u frižideru. Ukoliko zamrzavate, otopite pre serviranja. Ovo je recept za malu porciju, ukoliko želite veću tortu, srazmerno uvećajte količinu sastojaka 3-4 puta. Ukrasiti je pre serviranja komadicima crne čokolade ili sl. Ovaj kolač je nisko kaloričan jer maline nisu kalorične kao banane, sadrži samo zdrave masnoće koje su neophodne organizmu.

 

.

 

PITA OD JABUKA

Sastojci za testo:

  • 2 šolje oraha
  • 1 šolja suvog groždja

U blenderu izmešati sa malo vode da bi se dobila glatka, gusta smesa. Istanjiti na dno posude.

sastojci za nadev:

  • 1-2 jabuke sitnije iseckane (izrendane)
  • ¼ kašičice cimeta
  • 1/8 kašičice orašćića
  • ½  kašičice soka od limuna

Sve pomešati i preliti preko testa.

***

ČOKOLADNI PUDING OD PROSA

Sastojci

  • 1 šolja prosa
  • Izrendana kora od pomorandže
  • ½ šolje iseckanog suvog voća po izboru (suvo groždje, suve šljive, suva kajsija, suva urma)
  • 3 supene kašike kakaoa ili mlevenog rogača
  • 4 šolje vode

Priprema

Staviti sve sastojke da se kuvaju, pa kad proključa smanjiti temperaturu i kuvati dvadesetak minuta uz povremeno mešanje. Ako vam nije dovoljno slatko dodati pirinčani ili ječmeni slad po ukusu (1-2 supene kašike). Sipati u činije, ohladiti u frižideru i ukrasiti iseckanim pečenim bademom ili lešnikom.

***

POSNI BRAUNI 

sastojci:

  • 2 cele i 1/3 šolje integralnog brašna
  • 1 šolja vode
  • ½ šolje margarina
  • 2/3 šolje kakaoa
  • 2 šolje fruktoze
  • 1/5 kafene kašičice morske soli
  • 1 kafena kašičica vanile
  • 2,5 kafene kašičice praška za pecivo
  • ½ šolje seckanih oraha

PRIPREMA:

Ugrejati rernu na 180C. Podmazati pleh. Izmešati 1/3 šolje integralnog brašna sa vodom i kuvati, stalno mešajući, na srednjoj temperatuti dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Istopiti margarin pa dodati kakao. Prosejati 2 šolje integralnog brašna sa praškom za pecivo. Izmešajte fruktozu, so, vanilu sa hladnom masom od skuvanog brašna, pa dodati istopljen margarin sa kakaom. Gornju smesu dodati u brašno sa praškom za pecivo. Na kraju dodati seckane orahe. Peći u zagrejanoj rerni 20-25 minuta. Kada se ohlade iseći na trouglove ili kocke.

zdravstveni efekti

Kakao može zaštiti krvne sudove i tako sprečiti nastanak arterioskleroze i postojeću ublažiti. On je bogat izvor flavonola za koji se smatra da utiče na elastičnost krvnih sudova i vena, poboljšava  cirkulaciju. Kakao podstiče mozak na stvaranje endorfina što dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i bola, stimuliše i lučenje dopamina i serotonina (prenose informacije u mozgu) koji podižu nivo raspoloženja.

Orah je dragocen orašasti plod. Predstavljaju odličan izvor belančevina i zdravih masti. Fitnes stručnjaci i nutricionisti preporučuju njegovo konzumiranje tokom vežbanja, jer izgradjuje mišiće dajući im sve potrebne hranjive sastojke. Dobar je izvor proteina, vitamina B1, B6, i vitamina E, sadrži Q10. Brzo stvara osjećaj sitosti, dajući organizmu potrebnu energiju, a uz to poboljšava cirkulaciju i štiti srce.

***

ČOKOLADNE KUGLICE

sastojci

  • 1 šolja susama
  • ½ šolje kokosa
  • ½ šolje  rogača
  • ½ šolje kakaoa
  • 2 kašike  malteksa ( ili meda)

priprema:

U blenderu samleti seme susama (prethodno ispečenog na suvom tiganju i prohladjenog), pa ga pomešati sa ostalim sastojcima. Napraviti kuglice pa ih uvaljati u kokos.

zdravstveni efekti

Rogač deluje umirujuće na sluzokožu želuca, ublažava mučninu, uravnotežava crevnu floru.

Kokos je bogat mineralima i vitaminima A, B, C i D. Kokos jača kosti, doprinosi zdravlju kože, kose, zuba i desni.Olakša vavarenje. Usporava procese starenja organizma.

Malteks je prirodni proizvod dobijen ekstrakcijom celog zrna ječmena. Bogat je maltozom i predstavlja odličnu, zdravu zamenu za beli šećer. Deluje umirujuće na suv kašalj, olakšava iskašljavanje. Snabdeva organizam energijom i naročito je preporučljiv sportistima, deci, rekovalenscentima.

 
 
SIROVI ČOKOLADNI KOLAČ SA MALINOM

sastojci:

80g malina

3 kafene kašičice sirovog kakaoa

4 kafene kašičice KOKOS PUTERA „KOKONATI“

malo himalajske soli

20-30g prirodnog zaslađivača npr kokosovog šećera

 

Rastopiti malo kokosov puter, dodati maline (mogu i zamrznute) i druge sastojke. Mešati smesu dok ne postane potpuno glatka – može se koristiti blender ali nije neophodno, dovoljan je mikser. Staviti u odgovarajuću posudu i rashladiti u frižideru. Ukoliko zamrzavate, otopite pre serviranja. Ovo je recept za malu porciju, ukoliko želite veću tortu, srazmerno uvećajte količinu sastojaka 3-4 puta. Ukrasiti je pre serviranja komadicima crne čokolade ili sl. Ovaj kolač je nisko kaloričan jer maline nisu kalorične kao banane, sadrži samo zdrave masnoće koje su neophodne organizmu.

 

.