Vaša korpa
etericna ulja i tinkture > Etericna ulja i tinkture

ULJE TAMJANA

0.00
1,600.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Ulje tamjana je esencijalno ulje koje se dobija vodenom destilacijom aromatične smole drveta bosvelije (Boswellia serrata). Tamjan je jedan od nakstarijih mirisa. Ulje tamjana je poznato po svojoj umirujućoj i drvenkastoj aromi.

Ulje tamjana

  • Regenerativno dejstvo na kožu, smanjuje bore i ožiljke od akni i boginja
  • Cenjeno u kozmetici zbog prirodnog lifting efekta i korekcije bora
  • Deluje izrazito sedativno, smanjuje anksioznost, depresiju, nervnu napetost, glavobolje, nesanicu
  • Ublažava upalne procese kod Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, artritisa
  • Jača imuni sistem stimulišući aktivnost leukocita
  • Pokazuje protivtumorsku aktivnost zahvaljujući bosveličnoj kiselini
  • Mukolitičko i ekspektorantno  delovanje ga čini odličnim izborom za sve vrste respiratornih infekcija
  • Poseduje sladak, topao i dubok miris koji popravlja raspoloženje i opušta, idealan za meditaciju

Božansko ulje

Tamjan je smola drveta bosvelije (Boswellia) koje raste u Severnoj Africi, na Bliskom Istoku i u delovima Azije. Ulje tamjana dobija se vodenom destilacijom suve smole. Mirisnu smolu tamjana oduvek su upotrebljavali mnogi narodi – za njena svojstva se zna već 5000 godina. Prvobitno se upotrebljavao za dimljenje u religioznim obredima starih naroda. Još Hipokrat je preporučivao žvakanje tamjana sa medom protiv kašlja i plućnih bolesti. Arapski lekari su ga koristili za zaustavljanje krvarenja i lečenje rana.  Nadjeno je u grobnici kralja Tutankamona, a pominje se i u priči rodjenja Hristovog, kao poklon jednog od mudraca koji su došli da vide novorodjenog spasitelja. Jedna od tajni lepote egipatske kraljice Kleopatre bilo i ulje tamjana zahvaljujući kojem je njeno lice odavalo utisak večite mladosti i besmrtnosti. Kako ga nije moguće kultivisati i uzgajati jer raste samo na svom staništu,tamjan je i danas vrlo cenjen.Naučnici danjašnice sve više otkrivaju mnoge medicinskekoristi koje pruža ova supstanca. To objašnjava zašto je nekada vredeo koliko i zlato.


Cveće drveta bosvelije

Upotreba tamjana u savremenoj medicini

Tajna lekovitog dejstva aromatične smole i ulja tamjana je bosvelična kiselina. Početna klinička istraživanja na ljudima pokazala su uverljive rezultate potvrdjujući blagodeti od tradicionalne upotrebe tamjana. Ekstrakti tamjana su bili delotvorni kod pacijenata koji su patili od reumatoidnog artritisa, Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa i astme. Bosvelična kiselina, jedna od glavnih komponenti tamjana, pokazuje i antitumorsku aktivnost. Deluje kroz nekoliko mehanizama koji sprečavaju proliferaciju ( širenje ) ćelija karcinoma. Kroz mnogobrojne oglede nisu zapažene neke značajnije nuspojave. Novija toksikološka i sigurnosna istraživanja potvrdila su da ekstrakti tamjana imaju širok sigurnosni spektar, kako u spoljašnjoj, tako i u internoj primeni.