Vaša korpa
osnovne namirnice > Jestive gljive

VRGANJ SUŠENI 30g Boćulin

0.00
300.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Vrganj, boletus edulis, jedna je od skupljih i najkvalitetnijih gljiva na tržištu.

Zabeleženo je da ljudi vole da jedu vrganj od vajkada. Vrlo je cenjen u svim kuhinjama sveta. Od njega se obično kuvaju vrlo hranljive supe a dodaje se obično i u paste i rižota. Takodje, pogodan je da se pohuje, suši, zamrzava, čak i kiseli, marinira u ulju sa začinima.

Ukusa je vrlo prijatnog, orašastog, blago mesnatog, kremaste strukture, a miriše prelepo na nefermentisano testo.

Kad se osuši, vrganj intenzivira svoj prepoznatljiv i prijatan miris i ukus, a zadržava hranljive sastojke. 

  

Bolji je od mesa iako ima vrlo malo masti i svarljivih ugljenih hidrata. Iako nesvarljiva, njegova biljna vlakna vrlo su korisna za probavu.

Medju divljim gljivama ima možda najviše amino-kiselina i količinski i po raznovrsnosti i to dvadesetak što esencijalnih što neesencijalnih. Amino-kiseline su  gradivne materije belančevina koje čine naša tela.

Vrlo je važno da u nezagadjenoj sredini vrganji bioakumuliraju dragocene retke minerale i metale, na primer selen i cink, koji se skoro uopšte ne nalaze u redovnoj ishrani a koji su nam sasvim neophodni za život, makar i kad ih unosimo i u mikroskopski malim količinama (u tragovima).

Vrganj je vrlo važan i u ishrani vegetarijanaca i vegana kao izvor vitamina D i ergosterola. Ergosterol je takozvana bioaktivna supstanca koja u telu deluje citotoksično ali i antimikrobno i ublažava zapaljenske procese.

Vrganj sadrži i lecitin koji deluje antiviralno, ali i mitogenetski, tj podstiče ćelijsku deobu – regenerišući tako naša tkiva.

Zahvaljujući bogatstvu u organskim kiselinama, (oksalnom, citričnom...) kao i tokoferolima, fenolima i alkaloidima, vrganj deluje i kao antioksidant.

Veruje se da živi u simbiozi sa još uvek neprepoznatom i ekološki vrlo složenom zemljišnom mikroflorom i da se stoga vrlo vrlo teško gaji. Ali zato raste u prirodi, na sunčanim šumskim proplancima, neočekivan, skriven ispod lišća nakon toplih letnjih pljuskova.

Kad se osuši, vrganj intenzivira svoj prepoznatljiv i prijatan miris i ukus, a zadržava hranljive sastojke.