Vaša korpa
osnovne namirnice > Čajevi i topli napici

ŽIR KAFA 200g

0.00
385.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Kafa od hrastovog žira može se spremati i piti kao i svaka druga kafa, a ukus se prilagodjava dodavanjem šećera ili meda sa nekoliko kapi mleka. Može se piti i u obliku bele kafe. Žir blagotvorno deluje u slučajevima anemije izazvane nedostatkom gvoždja, pomaže regulaciji holesterola, kao i smanjenju bolova u zglobovima.

Mleveni prženi žir može da se koristi kao kafa. Sadrži mnoštvo hranljivih, korisnih i možemo reći lekovitih sastojaka. Prava je riznica minerala, a ima u njemu i proteina, masti i ugljenih hidrata.

Da bi se napravila kafa ovo je postupak kako da tretirate žir: prvo žiru skinete kapicu, a onda i koru. Zatim se seče na sitnije delove. Potom se suši u rerni ili sušari, na umerenoj temperaturi. Posle se žir proprži da dobije smedju boju. Melje se da se dobije prah, isto kao kafa.

Kafa od žira se preporučuje u ishrani posebno kod anemije, za jačanje krvne slike. Žir je bogat mineralima, a posebno gvoždjem. Kažu da je korisna protiv rahitisa i kostobolje. Povoljno deluje na probavu, rad creva i u slučaju hemoroida. Reguliše rad štitnjače i menstrualne cikluse. Stabilizuje pritisak i masnoću u krvi. Pomaže kod depresije.

Hranljiva i lekovita svojstva hrastovog žira poznata su od davnina. Stari narodi nazivali su hrast: hlebno drvo. Od hrastovog žira pravila se izvrsna hrana, ne samo za stoku, već i za ljude. Pekao se hleb i pravilo ukusno pecivo.

Pržen hrastov žir u prahu sadrži dosta mineralnih materija potrebnih ljudskom organizmu. To je riznica, prvenstveno, minerala koji su, ne samo potrebni, već i neophodni ljudskom organizmu. Osim minerala, prisutni su masti, proteini, ugljeni hidrati i azot.