Vaša korpa
makrobiotika > Alge

Alge ARAME 25g

0.00
350.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Arame alge rastu na obe obale Pacifika, uključujući područja Japana i Perua, a na Zapadu su i poznate pod imenom morski hrast (Sea Oak).

Nakon berbe, sitnjenje i sušenja na vetru i suncu, arame se zgusnu u gomilu crnih vlakana.

Kuvanjem postaju tamnobraon, dobijaju slatkast ukus. Arame se uglavnom dinstaju sa korenastim povrćem, tofuom ili sojom, a mogu da se koriste i u bilo kojem receptu za koji je potreban hidžiki.

Bogate su ugljenohidratima, vlaknima, niacinom, kalcijumom, gvoždjem i jodom. Arame se tradicionalno koriste za smirivanje menstrualnih tegoba i za snižavanje krvnog pritiska.
Upotreba: uzmite ih u šaku kod čišćenja, ili onu količinu koju ćete kuvati, pa ih stavite u beli tanjir. Proberite ih i stresite prašinu. Zatim stavite alge u lonac, poklopite i brzo isperite u mnogo hladne vode i tako 1 do 3 puta, što zavisi od toga koliko su prljave. Ne koristite toplu vodu jer narušava mineralni sastav. Rukama dobro očistite arame i bacite vodu u kojoj ste ih ispirali. Poslednji put rukama izvadite alge i stavite ih u cediljku. Zadnja voda u kojoj ste ispirali obično se čuva za kuvanje. Od 30 grama sušenih arama, nakon kuvanja, dobićemo 2 pune šolje.
Lekovita svojstva: Arame alge su bogate ugljenim hidratima, vlaknima, nijacinom, kalcijumom, gvoždjem i jodom, vitamina A, B1 i B2. Koriste se snižavanje krvnog pritiska i regulisanja tečnosti u organizmu, pomažu kod osteoporoze i PMS-a, kao i kod menstrualnih tegoba.