Jednostavne smernice kako da malim izmenama u ishrani mnogo pomognemo svom zdravlju.
Malim promenama do velike dobrobiti za vaše zdravlje
Dan početi sa 2 čaše tople vode na prazan stomak
Doručkovati 30 minuta nakon uzimanja vode
Povrće kuvati na pari da bi hrana zadržala hranljive sastojke, prirodnu boju i pun ukus
Izbegavati kuvanje u vodi, jer se na taj način gubi i do 90% hranjivih sastojaka
Između obroka praviti minimum 3 sata pauzu da bi hrana mogla da se svari (na taj način se izbegava pojava helikobaktera, gojaznost i sl.)
Izbegavati prženje hrane, hranu peći što češće u rerni
Povrće se može dinstati bez vode i ulja, tako da pusti sok (kupus, tikvice i sl.) i naknadno preliti maslinovim uljem, kokosovim puterom ili nekim drugim prelivom i začiniti po ukusu
Za prženje koristiti isključivo hladno ceđeno ulje
Umesto kuhinjske soli koristiti himalajsku so i začine sa himalajskom solju ili neku drugu zdravu so
Maksimalno izbegavati prerađenu hranu i začine koji sadrži veštačke boje, aditive i natrijum glutaminat
Izbegavati pekarske proizvode
Peći domaci hleb i peciva u rerni Koristiti isključivo prirodne zaslađivače: med, steviju, kokosov šecer, maltex
Bele žitarice zameniti integralnim
Integralne žitarice i mahunarke pre kuvanja potopiti u vodu sa supenom kašikom nepasterizovanog jabukovog sirćeta (npr. Kovačević) i ostaviti da odstoji 12 sati. Na taj način se skraćuje vreme kuvanja, hranjivi sastojci se bolje apsorbuju i kuvana hrana se lakše vari.
Odnos vode i žitarica kod kuvanja je 2:1 ili 1,5:1 u zavisnosti od vrste žitarice
Skuvanu hranu ostaviti u šerpi poklopljenu minimum još 5-10 minuta
Maslinovo ulje ne izlagati visokim temperaturama, umesto toga bolje je preliti ga na već skuvano povrće ili testeninu...
Unositi minimum 2-3 litre vode na dan
Namirnice nabavljati što češće na pijaci i u prodavnicama zdrave hrane