23.11.2023.
Vesele boje i ukusi na prazničnoj trpezi bez griže savesti! Testenine bez glutena, bez masnoće, bez ugljenih hidrata i šećera, veganske i bez soli, bogate vlaknima i sa veoma malo kalorija, ulepšaće vaše praznike bez odstupanja od vašeg omiljenog režima ishrane.
Kako ofarbati Shirataki testenine za vesele praznične dane, koje će na vašoj trpezi svetlucati u predivnim bojama, kao pravi novogodišnji ukrasi na tanjiru?
Jednostavno upotrebite sok od povrća i skuvajte u njemu vašu prozirnu Shirataki testeninu (u obliku rezanaca ili u obliku zrna) bez kalorija i dobićete tanjir pun transparentnog šarenila. Ovo je potpuno fantastična tehnika. Možete da koristite cveklu, crveni kupus, spanać ili peršun, šargarepe, kurkumu i sl. Najvažnije je da upotrebite sok koji je dovoljno koncentrisan. Pripremite sokove od povrća sami ili jednostavno nabavite gotove isceđene sokove i u njima skuvajte testeninu.
Za ovaj recept potrebne su vam Shirataki testenine u obliku rezanaca:
Shirataki testenina u obliku rezanaca 270 g
Shirataki testenina je po izgledu prozirna i zadržava svoju prozirnost čak i kad se ofarba, tako da izgleda veoma dekorativno na tanjiru.
Ne zaboravite samo da pre kuvanja dobro isperete vaše Shirataki testenine pod mlazom tekuće vode, da bi se njihov intenzivan miris izgubio.
Farbanje testenine skuvanim sokom je tehnika koja će ne samo dodati suptilan ukus vašoj testenini, već će učiniti i da vaš tanjir izgleda lepše i mnogo zabavnije.
Za početak, potrebni su vam blender, šerpa i cediljka.
Izaberite boju koja vam se najviše dopada ili napravite kombinaciju testenina u nekoliko boja i oblika. Ofarbajte testenine prema receptu i dodajte im vaš omiljeni preliv ili čak kombinujte nekoliko vrsta preliva. Osmislite unapred kombinacije boja za testenine i prelive.
Pozovite prijatelje da se zajedno zabavite i budete kreativni!
Recept za testeninu u crvenoj boji:
Sastojci:
- 2 korena cvekle srednje veličine, opranih, oljuštenih i isečenih na komadiće
- voda
- himalajska so
- 1-2 kesice shirataki testenine, isceđene i dobro isprane 5 minuta pod mlazom hladne vode
- jabukovo sirće da bi boja bila lepša
Priprema:
- Prokuvajte u šerpi već pripremljene komadiće cvekle nekoliko minuta u vodi, dok ne ispuste intenzivnu boju i izvadite cveklu
- Sačuvajte obojenu vodu, dodajte malo soli i jabukovog sirćeta i ubacite opranu testeninu da se skuva još nekoliko minuta
Recept za testeninu u narandžastoj boji:
Sastojci:
- 3 veće šargarepe, oprane, oljuštene i isečene na kolutiće i 1 kašičica kurkume u prahu
- voda
- himalajska so
- 1-2 kesice shirataki testenine, isceđene i dobro isprane 5 minuta pod mlazom hladne vode
- jabukovo sirće radi postizanja lepše boje
Priprema:
- Prokuvajte već pripremljene komadiće cvekle nekoliko minuta u vodi, dok ne ispuste intenzivnu boju i izvadite cveklu
- Sačuvajte obojenu vodu, dodajte malo soli i jabukovog sirćeta i ubacite opranu testeninu da se skuva još nekoliko minuta
Recept za testeninu u zelenoj boji:
Sastojci:
- kesica opranog i očišćenog spanaća (ili peršuna)
- voda
- himalajska so
- 1-2 kesice shirataki testenine, isceđene i dobro isprane 5 minuta pod mlazom hladne vode
- jabukovo sirće radi postizanja lepše boje
Priprema:
- Prokuvajte već pripremljeni spanać ili peršun nekoliko minuta u vodi, dok ne ispusti intenzivnu boju i izvadite ga iz vode
- Sačuvajte obojenu vodu, dodajte malo soli i jabukovog sirćeta i ubacite opranu testeninu da se skuva još nekoliko minuta
Recept za testeninu u ljubičastoj boji:
Sastojci:
- listovi crvenog kupusa, opranog
- voda
- himalajska so
- 1-2 kesice shirataki testenine, isceđene i dobro isprane 5 minuta pod mlazom hladne vode
- jabukovo sirće radi postizanja lepše boje
Priprema:
- Prokuvajte već pripremljene listiće crvenog kupusa nekoliko minuta u vodi, dok ne ispuste intenzivnu boju i izvadite kupus
- Sačuvajte obojenu vodu, dodajte malo soli i jabukovog sirćeta i ubacite opranu testeninu da se skuva još nekoliko minuta
Recept za testeninu u žutoj boji:
Sastojci:
- 2 kašičice kurkume
- voda
- himalajska so
- 1-2 kesice shirataki testenine, isceđene i dobro isprane 5 minuta pod mlazom hladne vode
Priprema:
- Prokuvajte 2 kašičice kurkume par minuta u vodi i iscedite obojenu vodu
- Dodajte malo soli i ubacite opranu testeninu da se skuva još nekoliko minuta
Da bi se vaše testenine još više presijavale, dodajte u skuvanu testeninu nekoliko kapi
- kokosovog ulja
- susamovog ulja
- nekog drugog ulja po vašem izboru
Želimo vam puno zabave i uživanja u vašim koloritnim prazničnim kreacijama od kojih vas neće gristi saves, jer su potpuno prirodne i ne sadrže kalorije.