25.9.2013.
Recepti preuzeti iz knjige Evelin Kuši: Kompletan vodič za makrobiotičko kuvanje
- 2 šolje tanko narezanog kineskog kupusa
- 1 do 2 čajne kašičice soli
Stavite narezani kiseli kupus u presu ili činiju, posolite i promešajte. Pritisnite kupus i pustite da odstoji ceo dan, do uveče. Mnogo je ukusniji ako odstoji 2-3 dana. Kada je gotov, kao i većina jela ukiseljenih solju, može da se održi 1 do 3 nedelje na hladnom mestu.
-1 glavica kineskog kupusa
- morska so
Razdvojite listove kineskog kupusa i operite ih, neka se ocede u cediljki. Pospite tanak sloj morske soli na dno malog drvenog bureta ili keramičke činije, pa na njih poslažite suve, cele listove kupusa. Na dnu i na vrhu uvek mora da bude sloj soli. Zarotirajte svaki novi sloj kupusa za 90 stepeni u odnosu na predhodni, kao kazaljku na satu, sa 12 sati na 9, pa na 6 i onda na 3 sata. Na dno bureta ili činije možete staviti ceo komad kombu alge. Kombu će da apsorbuje vodu, da doda minerale i utiče na ukus. Stavite drveni tanjir na poslednji sloj kupusa i morske soli, a na njega čisto krupno kamenje ili neke druge predmete da pritisnu lišce. Ako iz lišća nakon 10-20 minuta ne počne da izlazi voda, treba da se doda još morske soli. Kiseljenje neće uspeti ako nema dovoljno soli ili ako pritisak nije dovoljan. Zbog toga svaki dan proveravajte kiseljenje. Kada voda ispliva na nivo tanjira, sklonite neki kamen. Voda treba samo da dođe do dna tanjira. Ne odlivajte vodu sa površine jer će se stvoriti buđ. Ako se raširi, kiseljenje će se pokvariti. Listovi će biti dobri za jelo nakon 3-4 dana, a ako neko želi kiseliji kupus, treba ga ostaviti da se još kiseli. Spremite ga na hladno i tamno mesto. Ako je kupus preslan, isperite ga hladnom vodom i narežite pre upotrebe. U frižideru ga možete čuvati 1 do 2 meseca.
- 2 šolje repe podeljene na četiri dela i veoma tanko narezane
- 1 čajna kašičica morske soli
- 1 komad kombua od 15-20 cm, nakvašen i naseckan veoma tanko
Stavite narezanu repu u presu ili činiju. Kombu stavite u repu i promešajte. Posolite i ponovo dobro promešajte. Stavite zavrtanj prese i dobro zavrnite ili stavite tanjir sa nečim teškim na povrće ako je u činiji. Ostavite da se kiseli 1-2 dana ili duže. Izlazi li voda preko ploče ili tanjira koji pritišće, smanjite pritisak. Kada je repa gotova, ako se čuva na hladnom mestu, može da se održi 2-3 nedelje.
- 1 šolja listova dajkona ili repe opranih i na sitno iseckanih
- pola čajne kašike soli
Stavite naseckane listove u presu, posolite morskom solju i dobro promešajte. Da bi proverili posoljenost, probajte lišće koje treba da ima blago slani ukus. Ako nije dovoljno slano, posolite još malo a ako je preslano, stavite još lišća. Zavrnite presu ili stavite težinu na činiju. Kada voda izađe na nivo ploće za pritisak, popustite malo i pustite da odstoji 3-4 sata ili preko noći.
- četvrtina do trećina šolje morske soli
- 10 do 12 šolja vode
- 1-1,5 kg krastavaca
- 1 veliki crni luk prepolovljen i razrezan na 4 dela
- 1-2 veze sveže ili sušene mirođije
Stavite so u vodu, zagrejte do ključanja i kuvajte 2-3 minuta ili dok se so ne rastopi. Pustite da se ohladi. Operite krastavce i stavite ih zajedno sa narezanim crnim lukom i mirođijom u veliku staklenu ili keramičku činiju. Povrće prelijte ohlađenom slanom vodom. Posudu prekrijte gazom ili bambusovim podmetačem, ostavite na hladno i tamno mesto 3-4 dana, koliko je potrebno da kiseljenje bude gotovo. Ako ga čuvate u poklopljenoj posudi i frižideru, može da se održi oko mesec dana.
Ostale mogućnosti: na isti način mogu da se kisele karfiol, brokoli, šargarepa i kore od lubenice.
HEMA-KHEYA-NEYE ǀ 2022
PROGRAMIRAO ǀ TEKOMS