19.11.2011.
Naše kosti se stalno obnavljaju. Stalno se stvara novo koštano tkivo. Kada se to ne bi događalo, kosti ne bi bile kvalitetne i često bismo imali prelome.
Kod većine ljudi gustoća koštane mase počinje da se smanjuje nakon tridesete godine, a kod žena se to još dodatno ubrzava u prvih deset godina nakon početka menopauze. Srećom, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste usporili ili čak potpuno zaustavili smanjenje gustine kostiju.
Kao i uvek, priroda nam nudi najbolje rešenje. Visoki udeo povrća u ishrani već je odavno povezan s pozitivnim učincima na mineralni sastav kostiju.
Uključivanje u ishranu kvalitetnog, organskog i domaćeg povrća povećaće snagu vaših kostiju i smanjiće rizik od preloma. Kosti se sastoje od desetak minerala, tako da osim kalcijuma morate da se usredsredite i na unos nekih drugih minirala, poput silicijuma i magnezijuma. Dobri izvori silicijuma su krastavci, paprike, paradajz i brojno bilje uključujući koprivu, rastavić, lucerku i komorač.
Što se tiče magnezijuma, najbolji izvor ovog minerala je sirovi kakao. Kvalitetna čokolada izuzetno je bogata magnezijumom pa je ne izbjegavajte! Magnezijum se najbolje apsorbuje u obliku MAGNEZIJUM HLORIDA, i zbog toga je preporucljivo uzimati Nigari i pripremati napitak od njega ili transdermalno nanositi magnezijum hlorid u obliku Gela ili Spreja.
Još jedan obilan izvor svih minerala, pa time i magnezijuma je HIMALAJSKA KRISTALNA SO. Naime, ona sadrži sva 84 elementa koja se nalaze u ljudskom telu. Himalajska so donedavno je bila prilično nepoznata u našim krajevima, ali sada je možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane i bolje opremljenim samoposlugama.
Na donjem linku možete pronaći proizvode koji doprinose zdravlju kostiju, zglobova i mišića:
HEMA-KHEYA-NEYE ǀ 2022
PROGRAMIRAO ǀ TEKOMS