5.2.2022.
Supa od slatkog krompira/batata i zimske bundeve koja se jednostavno priprema. Tri različita stila, veoma ukusna i atraktivna. Recept se zasniva na ajurvedskim principima kuvanja. Isprobajte koji stil Vam se najviše dopada.
Ugrejte se zimi uz ovu vegan supu koja greje, bogatog je mirisa i ukusa i lako se priprema.
Ajurvedska medicina smatra da se mnogi hranjivi sastojci nalaze ispod
same kore povrća, tako da preporučuje da se slatki krompir i bundeva ne ljušte,
nego da se samo očiste od neravnina i čvornatih delova, i da se skuvaju tako da
kora sa obe strane bude dovoljno meka da bismo mogli da uživamo kada je skuvamo.
Naravno, možemo i da ih oljuštimo.
Prvi način je samo iseći slatki krompir i
bundevu na kriške/kockice, kao u receptu koji sledi i ostaviti ih u supi.
Drugi način je da se pripremi gusta supa. U
tom slučaju se štapom za miskanje skuvani slatki krompir i bundeva grubo izmešaju
u šerpi da bi se dobila konzistencija pirea.
Treći način je da se pripremi glatka kremasta
čorba. Celokupni gustiš iz supe se dobro izmiksa u blenderu da dosta tekućine
iz supe i vrati se u šerpu. Tako pripremljena supa se može ukrasiti vlašcem/mladim
lukom ili seckanim svežim listićima korijandera i/ili pak malom količinom sitno
naseckane crvene paprike radi kolorita.
Uz supu se mogu služiti čapati (indijska pogača bez kvasca), sveže pečene kukuruzne tortilje ili tostirani parčići integralnog hleba sa gijem - prečišćenim puterom/maslom.
Prema Ajurvedi, ova supa umiruja Vata i Pita došu, a za Kafu se preporučuje sa manje ulja i niskokaloričnim kokosovim mlekom.
Pripremila Liza Kostlou, iskusni zagovornih alternativne brige o zdravlju i izbalansiranog načina života
Preuzeto iz časopisa Ayurveda Today, vol 24, no 2
HEMA-KHEYA-NEYE ǀ 2022
PROGRAMIRAO ǀ TEKOMS