Organsko chia seme, Salvia hispanica, u ishrani se koristi još iz vremena Asteka, Inka i Maja kada se zbog svoje dragocenosti koristilo čak i kao sredstvo plaćanja. Oni su gajili čiu kao jedan od svojih glavnih prehrambenih useva, a koristili su je i kao osnovnu namirnicu u medicini i ritualnim ceremonijama. U Meksiku kažu da samo 1 supena kašika ovog semena može da bude dovoljna čoveku da izdrži 24 sata bez unosa druge hrane u organizam. Organsko čia seme je bez glutena, odličan je izvor kalcijuma, fosfora, mangana i Omega 3 masnih kiselina. Takođe je i odličan izvor energije. Smatraju ga za jednu od najzdravijih hrana na planeti i zato se i svrstava u superhranu (”superfood”). Seme je bogato hranljivim materijama koje su bitne za ljudsko telo i mozak. Sadrži 6 puta više kalcijuma nego punomasno mleko, 3 puta više gvožđa nego spanać, 15 puta više magnezijuma nego brokoli, 20% više vlakana nego laneno seme, 60% masnoća u semenkama su Omega 3 masne kiseline kojih ima čak osam puta više od lososa. Sadrži još i cink, vitamine A, D, E, K i vitamine B grupe. Takođe sadrži tragove bora koji je glavni mineral koji pomaže transfer kalcijuma u kosti.
Sastav: 100% organsko čia seme
preporučeni dnevni unos je 1 supena kašika. Čia semenke su sjajna zamena za jaja, samo ih pomešajte sa vodom da se napravi gel i dodajte ih kao zamenu za jaja u receptima (1 supena kašika gela = 1 jaje). Možete ih posuti po gotovo svakoj hrani koju jedete. Dodajte ih u testa kada mesite hleb ili pravite mafine. Dodajte ih u žitarice za doručak, supe i salate ili ih pomešajte sa vodom ili kokosovom vodom da dobijete gusti gel. Čia semenke ne moraju biti samlevene kao laneno seme da bi se iz njih izvukle sve hranjive materije. Druga prednost u odnosu na laneno seme je da mogu dugo da stoje, a da se ne pokvare.
Komentar ili pitanje biće objavljeno ukoliko je u skladu sa politikom firme.
HEMA-KHEYA-NEYE ǀ 2022
PROGRAMIRAO ǀ TEKOMS