Vaša korpa
knjige > Biblioteka NOVI HORIZONTI

GANDI RATNIK "SNAGE DUŠE" Paskal Alan Nazaret

0.00
500.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

GANDI RATNIK "SNAGE DUŠE"

Čovek koji je revolucionizovao revoluciju i u nju udahnuo duhovnost
 
PASKAL ALAN NAZARET
sa predgovorom Njegove Svetosti Dalaj Lame

 

"Apostol nenasilja" je možda najpopularniji opis Mohandasa Karamčanda Gandija, ali da li je i najtačniji?

Ambasador Alan Nazaret, poznat u svetu po proučavanju gandijevske misli, u ovoj knjizi razjašnjava da je Gandi bio mnogo više od toga; pokazuje da je suština GAndijeve ideologije bila retka kombinacija istine i nenasilja - jedan aktivni, strastveni i probojni pristup - a ne samo pasivno odsustvo nasilja. Gandijev najveći doprinos je, zapravo, biio u tome što je preusmerio duh samopožrtvovanja revolucionara koje privlači nasilje i preobrazio ga u snagu duše. To je, sa svoje strane, dovelo do nevidjene revolucije mišljenja, koja ne samo da je vodila do nezavisnosti Indije, već je i zadala smrtni udarac evropskom imperijalizmu širom sveta sa jedne strane, a sa druge, uzrokovala najznačajnije društvene reforme - neuporedivi Gandijev doprinos eliminaciji nedodirljivosti, feudalizma i sistema izrabljivačkog ugovornog rada.

Učena i provokativna, ova knjiga koja se sa zadovoljstvom čita otvara nove vidike u našem razumevanju Gandija, gandijevske misli i njene važnosti za današnji svet.

 

"Pošto sam odbacio mač,
onima koji mi se protive
ne mogu da ponudim ništa drugo
osim pehara ljubavi."

                            Mahatma Gandi

 

"Nadam se da će ova knjiga ambasadora Nazareta doprineti širenju i snaženju važne poruke -  da se dugoročni interesi naroda i zemalja mogu ostvariti tako što se držimo istine i nenasilja, primenjujemo saosećanje i čovekoljubivo služenje."

- Njegova Svetost Dalaj Lama