Vaša korpa
ajurveda > Preparati ajurvede

GI AJURVEDSKI DIJETALNI NAMAZ 300g

0.00
900.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Gi ajurvedski dijetalni namaz je zapravo prečišćeni puter od kravljeg mleka, u našoj kuhinji poznat kao maslo.

Gi se u ajurvedskoj medicini izuzetno ceni i koristi više hiljada godina kao lek i hrana, u kozmetici i za masažu. Smatra se najzdravijom masnoćom.

Gi, ili prečišćeni puter, po tradicionalnoj istočnjačkoj medicini je najzdravija masnoća koja ima mnogo lekovitih svojstava i široku primenu.

Gi je blagog, slatkastog i orašastog ukusa. Izradjen je dugotrajnim kuvanjem na slaboj vatri putera odličnog kvaliteta. Ne sadrži nikakve druge sastojke ni dodatke.

Prečišćeni maslac ili gi (ghee), koje se dobija kuvanjem ne sasvim zrelog putera na čijoj se površini sakupe nečisti delovi, okrepljuje inteligenciju i pamćenje, stvara toplotu u telu, osnažuje telo i produžava život. Prečišćeni maslac je najbolja od svih masnoća i ima stotinu kapaciteta.

Dugotrajnim kuvanjem na blagoj vatri, puter se oslobadja vode, mlečnih proteina i šećera. Gi sadrži idealan, izbalansiran odnos esencijalnih masnih kiselina.

Većina masti koju imamo priliku da koristimo u današnje vreme je denaturalizovana procesima industrijske rafinizacije i hidrogenizacije, i na taj način pretvorena u namirnice koje ne doprinose zdravlju ili ga čak narušavaju. Zasićene masne kiseline u giju nalaze se u svom prirodnom, nehidrogenizovanom obliku i osim što organizmu daju energiju i zasićuju ga, one podstiču i metaboličke procese. U Indiji, Gi je u upotrebi već nekoliko hiljada godina. Indijska medicina giju pripisuje mnoga lekovita dejstva.

Gi balansira višak stomačne kiseline, poboljšava probavu, utiče na kvalitet pamćenja i učenja, usporava starenje organizma, podiže celokupan imunološki sistem organizma;  čisti krvne sudove; smiruje iritirane sinuse (nanosi se na unutrašnju stranu nosa), pomešan sa medom zaceljuje rane i smiruje upalne procese i plikove, pomešan sa biljkama (ruzmarin, kamilica) blagotvoran je prilikom masaže osetljive kože.

Na Tibetu se mnogo pije prečišćeni maslac (gi). Uveče se kuva, skine se nečistoća sa površine, nekada se doda malo meda ili šećera i pije se umesto čaja - čak i velika šolja. Uzimajte napitak od gija dok je vruć, kao čaj.

Način upotrebe:
Gi se može koristiti kao namaz i dodatak jelima. To je masnoća koja zbog svog čistog stanja podnosi veoma visoke temperature, do 190° C, pa se zbog svojih jedinstvenih osobina preporučuje čak i za pečenje i prženje jer se, za razliku od ostalih masnoća, ne raspada na visokim temperaturama i zadržava svoj prirodni ukus.

Majka Jašoda hrani dete Krišnu njegovom omiljenom hranom - maslom ili gijem.