Veoma bogata proteinima, odličan je izbor za sportiste, osobe koje žele da izgube višak kilograma, decu, trudnice i sve koji žele da se hrane zdravije. Kinoa je odličan izvor esencijalnih nutrijenata kao što su kalcijum, gvožđe, fosfor, mangan, bakar, selen i većina vitamina B grupe. Jedna šolja kinoe sadrži čak 30% preporučene doze magnezijuma, koji posebno nedostaje ljudima koji se hrane na zapadnoj hemisferi. Kinoa se lako kuva – dovoljno je 10-20 minuta. Ima prijatan, orašast ukus i odlično se uklapa u kuvana jela, predjela i salate. Ne sadrži gluten, pa je mogu slobodno koristiti i osobe koje pate od celijakije. Sadrži veliku količinu proteina pa se posebno preporučuje veganima i vegetarijancima. Šolja kuvane kinoe sadrži oko 16% preporučenog dnevnog unosa proteina. Ti proteini sadrže svih osam esencijalnih aminokiselina (koje telo ne sintetiše, već moraju da se unesu ishranom) što kinou svrstava u retke biljne izvore koji su potpuni u ovom pogledu. Kinoa sadrži lizin koji može da pomogne u obnovi hrskavice, zato što učestvuje u obnovi kolagena, glavnog sastojka hrskavice. Šolja kuvane kinoe sadrži 21% preporučenog dnevnog unosa biljnih vlakana, što je dvostruko više od ostalih žitarica. Većina vlakana koje kinoa sadrži su nerastvorljiva, pa imaju laksativni efekat. Manja količina rastvorljivih vlakana koje sadrži stvara u želucu gel koji usporava varenje, što daje osećaj sitosti, a takođe doprinosi i snižavanju “lošeg” holesterola u krvi. Zahvaljujući tim vlaknima kinoa ima relativno nizak glikemijski indeks, 54, što je čini pogodnom i za dijabetičare. Bogata je antioksidansima što doprinosi usporavanju procesa starenja i pomaža u prevenciji degenerativnih bolesti kao što su rak, artritis, makularna degeneracija i Alchajmerova bolest. Bogata je flavonoidima koji poseduju antidepresivna svojstva, što čini kinou značajnom namirnicom za ishranu osoba koja pate od anksioznosti, depresije i ostalih oblika potištenosti. Posebno se preporučuje tokom stresnih perioda u našem životu. Naime, bogata vlaknima i visokokvalitetnim proteinima, kinoa sadrži i magnezijum koji se lako usvaja, a koji opušta krvne sudove, poboljšava provođenje nervnih impulsa i održavanje nivoa kortizola (hormona stresa) pod kontrolom.
Sastav: Kinoa bela organska
Kinoa se kuva veoma brzo, 12 do 15 minuta i služi se umesto kuvanog pirinča ili ječma. Vegetarijanski burgeri od kinoe su veoma ukusni i hranjivi. Može se dodati i u salatu koja će izgledati moderno i biti super zdrava. Samlevena kinoa se koristi za pripremu brašna bez glutena. Odlična je i kao hrana za bebe. Kinoa skuvana u mleku / biljnom mleku, sa seckanim svežim i sušenim voćem i orašastim plodovima idealan je i zdrav doručak koji se lako nosi sa sobom. Glavna mera za kuvanje kinoe je da na jedan deo kinoe idu dva dela vode. Veoma je izdašna: od jedne šolje zrna kinoe dobićete tri šolje kuvane kinoe. Kinou prelijte hladnom vodom i stavite na šporet da prokuva. Kada voda počne da ključa, smanjite temperatru, poklopite i pustite da se lagano skuva 12-15 minuta.
Komentar ili pitanje biće objavljeno ukoliko je u skladu sa politikom firme.
HEMA-KHEYA-NEYE ǀ 2022
PROGRAMIRAO ǀ TEKOMS