Vaša korpa
osnovne namirnice > Šećer i prirodni zaslađivači

PIRINČANI SLAD ORGANSKI 350g

0.00
490.00 din.
ODABERITE KOLIČINU IZ PADAJUĆEG MENIJA I SAČEKATI DA JE KORPA REGISTRUJE

Prirodni zasladjivač, idealan dodatak zdravim poslasticama i zdrava zamena za šećer. Pirinčani slad ima pun, nežan ukus. Klasa I.

Sastojci:

Pirinač, isklijali ječam, voda.

Svojstva:

Korišćenje jednostavnih šećera, poput belog, meda ili javorovog sirupa može uticati na raspoloženje tokom dana - nagli euforični usponi a zatim padovi raspoloženja, a dugoročnim korišćenjem mogu dovesti i do hipoglikemije i dijabetesa. Zato je mnogo bolje koristiti pirinčani slad koji sadrži oko 30% rastvorljivih složenih ugljenih hidrata, oko 45% maltoze, 3-4% glukoze i oko 20% vode. Glukoza se istog trenutka apsorbuje u krv, maltozi treba nekih sat i po, dok ugljenim hidratima treba oko 4 sata pa je pirinčani slad konstantan izvor energije, za razliku od jednostavnih šećera. Takodje sadrži i nekoliko vitamina B i minerala koji se nalaze u pirinču.
Još neke od prednosti korišćenja organskog pirinčanog slada su i to što je u pitanju proizvod bez dodatih hemikalija, bez fabričkog procesuiranja. Za razliku od, na primer malteksa koji ima karamelast ukus, prilikom priprema poslastica on ne menja ukus jela. Takodje, vrlo je sladak i dovoljno je staviti malu količinu da bi se jelo zasladilo.

Način primene:

Pirinčani slad ima pun, nežan ukus i odlična je zamena za rafinisani šećer u mnogim receptima, a pored toga se koristi u još neke svrhe, npr. prelivi za salate.
Manje je sladak od šećera, javorovog sirupa ili meda, pa da bi se dobila jednaka slast, stavlja se više od drugih zaslađivača (1.5  šolja za 1 šolju šećera ili  0.5  meda). Tada je potrebno voditi računa da se smanji količina ostale tečnosti u receptu srazmerno razlici izmedju šećera i pirnčanog slada. Zato nije loše napraviti kombinaciju pirinčanog slada i šećera ili meda.
Gustina pirinčanog slada zavisi od mesta gde ga držite, a ako je preterano gust, onda stavite neotvorenu teglu u lonac sa vodom i zagrejte ga minut do dva.