6.12.2022.
isprobajte ovu zdravu varijantu ovsenih mafina sa suvom sljivom i bundevom koji su veoma ukusni
MAFIN OD BUNDEVE I ŠLJIVE
sastojci
500g bundeve
2 šolje ovsenih mekinja
¾ šolje ovsenih pahuljica
1 ¼ šolje pšeničnog integralnog brašna
1 kafena kašičica cimeta
1/3 kafene kašičica muskatnog oraha
1 prašak za pecivo
200g suve šljive potopljene preko noći pa iseckane
izrendana kora od limuna
1 šolja soka od pomorandže bez šećera
½ šolje soka od jabuke
½ šolje ulja od semenki grožđa (ili neko drugo hladno cedjeno ulje )
3 belanca ( po izboru )
priprema
Skuvati bundevu na pari ohladiti pa ispasirati.
U drugoj činiji pomešati ovsene pahuljice i ovsene mekinje i dodati
pšenično brašno, cimet, muskatni orah, prašak za pecivo, i izmešati.
U posudu sa bundevom dodati šljive,
koru od limuna, sok od pomorandže, sok od jabuke i ulje i preliti u činiju sa
brašnom, ovsenim mekinjama i ovsenim pahuljicama. Po želji dodati čvrsto
ulupana 3 belanca i pažljivo promešati da ne padne belance.
Sipati u kalupe za mafine i peći 25-30 min u rerni koja je prethodno
zagrejana na 180C.
Ovsene mekinje su bogate rastvorljivim biljnim vlaknima. Samo dve supene kašike ovsenih mekinja dnevno
mogu da vam pomognu da izgubite višak kilograma, snizite holesterol i zaštitite
svoje krvne sudove, predupredite ili ublažite dijabetes, sprečite zatvor i
preventivno utičete na moguć razvoja raka debelog creva.
HEMA-KHEYA-NEYE ǀ 2022
PROGRAMIRAO ǀ TEKOMS