25.4.2011.
Izaberite povrće prema vašem ukusu! Mi vam predlažemo nekoliko varijanti za različita godišnja doba:
1) U proleće
Krompir, šargarepa, šilja paprika i tikvica sa feta sirom, belim lukom i čili papričicom.
2) Tokom leta
Plavi patlidžan, paprika, paradajz, zukini i beli luk + himalajska so i začini po želji.
3) U jesen
Bundeva, krompir, zukini, pečurke + roze himalajska so sa začinima.
4) Zimi
Slatki krompir, karfiol i brokoli + roze himalajska so sa začinima.
Recept koji vam ovde nudimo se pravi sa prolećnim povrćem. Vi možete i sami da ga prilagodite vašem ukusu:
Sastojci:
- 3-4 veća krompira
- 3-4 šargarepe
- 3 crvene ili zelene paprike (šilje)
- 1 srednja tikvica ili 1 zukini
himalajska so- hladno ceđeno ulje
- feta sir
- mleveni beli luk
- mlevena čili papričica
Priprema 40 min:
- Oprati i oljuštiti krompire.
- Krompir isečen na kriške skuvati u vodi bez soli
- Istovremeno zagrejati rernu na 180 stepeni
- Šargarepu oprati, oljuštiti i iseći na kraće štapiće
- Papriku oprati, očistiti i iseći na uske komadiće
- Tikvice ili zukini oprati, oljuštiti i iseći na kolutiće
- Kada krompir malo omekša, ocediti ga i isprati.
- U činiji dobro pomešati skuvani krompir i šargarepu sa maslinovim uljem.
- Položiti u pleh papir za pečenje i staviti krompir i šargarepu da se peku.
- Ostatak pripremljenog povrća pomešati sa malo ulja.
- Nakon 10-tak minuta dodati u pleh tikvice i papriku.
- Kada povrće dobije lepu boju i malo potamni (ukusnije je kada je jače pečeno), izvaditi ga iz pleha, posoliti himalajskom solju i poslužiti toplo.
- Uz povrće služiti feta sir (beli sir) preliven maslinovim uljem i posuti ga mlevenim belim lukom i čili papričicom.