17.2.2022.
Ovaj VEGETARIJANSKI umak u kombinaciji sa SHIRATAKI testeninama gotovo da ne sadrži ugljene hidrate i idealan je obrok za mršavljenje i održavanje kilaže. Može se kombinovati sa raznim povrćem u zavisnosti od sezone i ličnog izbora.
Kao što verovatno već znate, SHIRATAKI (širataki) testenine mogu se pripremiti na više različitih načina, mogu se pržiti, kuvati u varivu ili peći u rerni. Kuvanjem širataki testenina direktno u sosevima učiniće da njihov ukus bude potpuno prožet ukusnim umakom koji pripremate.
Pošto imaju veoma nizak nivo ugljenih hidrata širataki testenine su pogodne i za KETO dijetu.
SASTOJCI
- 1 pakovanje shirataki testenina-špageta.
- 2 jaja
- 1/ 2 šolje preliva (80g paradajza, kari preliva, domaćeg preliva, pesta i sl)
- 6-7 kom većih pečurki (šampinjona ili šitaka)
- 1 manja šargarepa (60-70g) iseckana na tanke listiće
- 1 manja zukini tikvica (oko 150g) iseckana na kolutove
- 70gr mlade boranije ili graška iz konzerve (obareno)
- 180g kokosovog putera kokonatija
- 4 šolje (1lit) supe od povrća (ili vode sa razmućenim začinom sa himalajskom solju za supu)
- 1 naseckan crni luk srednje veličine
- 1 limeta, iseckana na polumesece za serviranje
PRIPREMA (oko 30 min)
- Skuvajte jaja, ostaviti ih 10 min u hladnoj vodi pa odložiti u friz dok pripremate ostale sastojke
- Ukoliko koristite gotov preliv (kari ili slično) zagrejati ga na tihoj vatri uz mešanje 30-tak sekundi.
- Dodati mu iseckane pečurke, zukini tikvice, šargarepu i uz mešanje dinstati oko 5 min
- Dodati kokonati puter, pustiti da provri, smanjiti vatru i uz mešanje kuvati oko 5 min.
- U međuvremenu pripremiti širataki špagete prema uputstvu (jednostavno ih isprati i ostaviti u vreloj vodi oko 5min)
- Pošto se preliv kuvao oko 5 min, dodati mu pripremljene širataki špagete i boraniju i naseckani mladi luk, kuvati još 2-3 minuta i skloniti sa vatre.
- Oljuštite jaja, presecite ih na polovine. Pripremljeno varivo izdelite na 4 činije, dodajte u svaku polovinu jajeta, začinite po želji svežim peršunom, korijanderom ili limetom.
Najbolje je služiti sveže pripremljeno ali može se odložiti i čuvati u frižideru 3 dana.